середу, 12 листопада 2014 р.

Професія бібліотекаря-це цікава професія.

   Декому здається, професія бібліотекаря полягає в тому, щоб просто взяти з полиці книжку і видати її читачеві. В більшості своїй люди вважають, що вже в такому місці, як бібліотека, будь-хто зможе працювати. А тому щиро дивуються з того, що бібліотечна професія вимагає знань, підготовки в спеціалізованому учбовому закладі. Але ж нині всюди сучасні технології, покладені на новітні системи. Мабуть це і є однією із причин, чому сьогодні цю  спеціальність охоче опановує молодь.


Який він сучасний бібліотекар?

   Питання актуальне. Здається, зараз бібліотекар-це один з тих людей, які повинні вміти все: бути фахівцем з інформаційних технологій, культурологом, піарщіком, літератором, дизайнером, деколи психотерапевтом, не кажучи вже про функцію „масовика-витівника”, бути „жвавим” бібліотекарем, адже тиша в бібліотеці сьогодні явище необов’язкове.
Адже  вимоги до бібліотечного спеціаліста висуваються сьогодні як суспільством, бібліотекою, бібліотечною діяльністю, так і користувачем.
Ця професія вимагає ерудованого, креативного, комунікабельного, розумного, інтелектуального, творчого, справжнього фахівця своєї справи.
Хочеться поставити риторичне запитання: «Чи потрібні бібліотекарі сучасній Україні?» І одразу відповісти: «Бібліотеки існують вже понад 5000 років. Як же можна говорити, що це непотрібно! Тим паче, якщо ми будуємо високоосвічене суспільство». 
Ця професія дає змогу спілкуватися з людьми та допомагати їм. Працівник бібліотеки – перша людина, яка дізнається про новини у світі інформації. Люди, які працюють в цій установі, виконують почесну місію - вони несуть людям радість спілкування з книгою. 
Сьогодні у бібліотечній справі залишаються лише ті, хто має покликання до цієї професії, любить її, цінує ,  які на ділі, а не словах доводять  відданість духовній культурі. 

  
   Сьогодні в гості до бібліотеки завітали  студенти-першокурсники Волинського державного училища культури і мистецтв (факультет «Бібліотечна справа»), які зробили свій вибір в отриманні спеціальності. Працівники бібліотеки щиро ділились секретами майстерності бібліотечної справи та розкривали таємниці своєї професії.

Адже  саме вони – молоді, розумні, креативні – через декілька років радісно зустрінуть  своїх читачів у затишних стінах українських бібліотек.

Немає коментарів:

Дописати коментар