пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

Ой Весно, весняночко...

  

  Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі.
У кожного місяця є свої свята. Якщо січень знаменитий  насамперед трьома праздниками - Різдвом, Василем та Водохрищем, то лютий може похвалитися лише одним  - Стрітенням, котре припадає на середину місяця - 15 лютого. На Стрітення, за народними уявленнями, зима іде туди, де було літо, а літо - де була зима.




Народознавчий урок „Ой Весно, весняночко...” , який бібліотека провела  для учнів 2 (6) Б класу Луцької гімназії  №4 імені Модеста Левицького (педагог-організатор Свередюк Марія Василівна) розкрив традиції цього свята.  Завідувач відділу етнографії та народних промислів Волині Волинського краєзнавчого музею Мірошниченко-Гусак Людмила Андріївна розповіла про традиційну Стрітенську свічку, експозиція обрядових рушників продемонструвала колорит та символіку волинської вишиванки.

        

  Під час заходу учні слухали веснянки та виготовляли паперових пташок-символів приходу весни.






   Дівчата змогли одягнути традиційну українську сорочку якій понад 100 років та відчути дух своїх предків. Всі присутні бажали один одному скорого приходу весни та весняного настрою!


  



  



















Немає коментарів:

Дописати коментар