неділю, 19 квітня 2015 р.

Лялечка «Зернянка»




             Чудову нагоду власноруч зробити подарунок   для себе, для своєї родини, для друзів та для тих, кому  хочеться побажати добра і щастя отримали учасники бібліотечного клубу «ТеррА АрТ», що діє при бібліотеці. Захоплюючий майстер-клас із виготовлення оберегу лялькі - мотанки  «Круп′яничка», або «Зернянка» згуртував дівчат  в бібліотеці .





 Свою назву «Зернянка» отримала за те, що всередині вона наповнена зерном або крупою.
Ще в стародавні часи побутувала така традиція: найкращим зерном з нового врожаю наповнювали невеликий полотняний мішечок.  Цю  імпровізовану ляльку гарнесенько наряджали в червону хустку і стрічки з символічними орнаментами і дбайливо зберігали до наступного року в „красному” кутку хати під образами.
«Круп’яничка» —  це оберіг достатку в сім’ї. За виглядом цієї ляльки можна було визначити, наскільки заможно живе родина:
- якщо лялька „худенька”, мішечок нетуго набитий крупою — це вказувало на те, що запаси продуктів закінчились і домашні почали використовувати в їжу зерно, призначене для висівання навесні, отже, в цій хаті люди бідують;
- якщо «Зернянка» огрядна, товстенька — значить сім’я поживає в достатку і добробуті. Вважалося, що така лялька приносить в дім достаток, благополуччя, допомагає досягти успіхів у роботі.




Немає коментарів:

Дописати коментар